Caminar, de Henry David Thoreau (Reseña)

Tinc alguna feina al cap i ja no soc allà on és el meu cos: no estic connectat amb els meus sentits. Durant les meves caminades m’alegra connectar-m’hi de nou. Què hi faig, als boscos, si penso en alguna cosa que és fora dels boscos? Sospito de mi, i no puc evitar notar un calfred quan em sorprent tan capficat fins i tot en el que es pot considerar una bona obra… que a vegades també passa.

Existe la clásica diferenciación, entre las personas a quien les gusta más la playa, o la montaña en verano. Yo soy más de montaña. Pero la cosa va más allá. Me gusta la montaña como concepto, pero antepondría lo que no es montaña siempre a la playa, e incluso el campo. Me gusta hacer senderismo, me encanta ponerme a prueba en retos complicados y en definitiva, el agotamiento tras una larga caminata me motiva muchísimo.

Por eso me llamó la atención el libro. No solo un canto a la belleza de caminar, sino una defensa de la Naturaleza con mayúsculas… era justo lo que buscaba cuando comencé a leer este librito. Librito por su poca extensión en número de páginas (menos de 100), no por su contenido. Como me ha pasado con otros autores, seguramente comencé a leerlo con el libro que no toca, pues lo más conocido de Thoreau es su obra Walden, narración de su propia experiencia viviendo en los bosques en una cabaña construida por él mismo. Sí, lo tengo pendiente, pero por lo que fuera comencé por este otro librito, quizá menos conocido pero que me saltó un día a las manos en la librería.

En Caminar, Thoreau explica de manera muy florida su afición a caminar bastantes kilómetros al día, a veces sin rumbo definido, y las sensaciones y pensamientos que esta práctica despiertan en él. Y, ¡cómo lo cuenta! Parece mentira que en un librito tan pequeño me haya marcado tantas frases para apuntar, pero así es. Leyendo me he sentido exaltada, emocionada, feliz incluso, y sobre todo, con muchas ganas de caminar. Yo, que no soy muy deportista, me declaro ferviente seguidora de esta religión del caminar, y soy capaz de recorrer kilómetros y kilómetros de forma incansable… ¿cómo no sentirme identificada con lo que estaba leyendo?

Más que comentar el libro, creo que voy a dejarlo aquí. Quien, como yo, adora caminar, lo entenderá enseguida con los fragmentos que he copiado a continuación. Quien no, seguramente no lo entenderá. Gran libro, muy muy recomendable para entender la importancia de la naturaleza, de lo salvaje, de la libertad. En la actualidad, es complicado sentirse libre si no es en una montaña, o en un entorno natural poco explorado. Porque caminar, en este libro, no es solo caminar, sino volver a lo primitivo, y de ese modo, reencontrarnos con nuestra libertad.

Seguramente no es un libro para todos, pero yo lo recomiendo muchísimo.

Como plus, decir que lo he leído en catalán. Para mí es especialmente apropiado, pues las mejores caminatas las he hecho aquí en Cataluña, una de mis dos tierras.

De fet, es pot descobrir una mena d’harmonia entre el potencial del paisatge que hi ha en un cercle de quinze quilòmetres de radi al voltant nostre, o en els límits d’un passeig de tarda, i la setantena d’anys que té la vida humana. Mai no ens serà prou familiar.

****

Què fa que sigui tan difícil, a vegades, decidir cap a on caminarem? Crec que hi ha un magnetisme sutil a la Natura, el qual, si ens dirigim de manera inconscient, ens guiarà de manera correcta. No ens és indiferent la direcció en la qual caminem. N’hi ha una de bona; però som molt propensos, perquè perdem el cap o perquè som estúpids, a agafar la dolenta. Ja ens agradaria agafar aquell camí que no hem agafat mai encara en aquest món, que simbolitza de manera exacta el camí que ens agradaria fer en el nostre món interior i ideal.

****

Quan surto de casa per caminar, i encara no sé cap a on orientaré les passes, i deixo que sigui l’instint qui em güii, trobo, encara que pugui semblar estrany i capriciós, que sempre m’acabo encaminant cap al sud-oest.

****

Cada posta de sol que contemplo em fa ganes d’anar cap a un Oest tan llunyà i tan preciós com aquell cap a on apunta el sol en pondre’s. Sembla que ell també emigri cap a l’oest cada dia i que ens tempti a seguir-lo. Ell és el Gran Pioner de l’Oest, a qui totes les nacions segueixen. Somiem tota la nit en aquelles cadenes de muntanyes a l’horitzó, encara que només siguin vaporoses, les últimes que ell daura amb els seus rajos. L’illa d’Atlantis, i les illes i els jardins de les Hespèrides, una mena de paradís terrenal, devien ser el gran Oest dels antics, embolcallat de misteri i poesia.

****

En literatura només ens atrau allò salvatge. L’avorriment no és una altra cosa que un sinònim de domesticació. És el pensament lliure, no civilitzat i salvatge, de Hamlet i de la Ilíada, de les sagrades escriptures i les mitologies que no aprenem a les escoles, el que ens agrada.

****

Tots portem un salvatge a dins, i potser hi ha un nom salvatge en alguna banda gravat per a nosaltres. Veig que el meu veí, que du el cognom familiar de William o Edwin, se’l treu quan es treu la jaqueta. No se li adhereix quan està adormit o enfadat, o encès per alguna passió o inspiració. És aleshoras quan em sembla que sento el seu nom salvatge per algun parent en alguna llengua melodiosa o plena d’embarbussaments.

****

Mentre que gairebé tots el homes senten una atracció que els empeny cap a la societat, n´hi ha pocs que se sentin fortament atrets per la Natura. Pel que fa a la relació amb la Natura, els hombres em semblen, en gran part, tot i les seves capacitats artístiques, més baixos que els animals. Normalment, no és una relació bonica, com ho és en el cas dels animals. Quina poca admiració per la bellesa d’un paisatge que hi ha entre nosaltres!

Autor: Henry David Thoreau
Año publicación: 1862
País del autor: USA
Número de páginas: 96
ISBN:  978-84-15307-75-4
Leído en… catalán (Angle editorial)

¿Quieres dejar un comentario?